Smil i stemmen

Hvordan kan en blyant gøre dig glad?
Den amerikanske forsker Amy Cuddy foretog et forsøg, hvor hun ville undersøge, hvordan krop og følelser hænger sammen.
Hun tog en gruppe mennesker og viste dem en film. Men inden delte hun dem op i to grupper. Den ene gruppe skulle sidde med en blyant på tværs mellem læberne mens de så filmen og den anden gruppe skulle sidde med en blyant på tværs mellem de forreste tænder. Hun spurgte så deltager efter at have set filmen, hvordan de syntes om filmen, om den var positiv eller negativ. Dem med blyanten mellem læberne bedømte filmen som trist og dem med blyanten på tværs mellem tænderne bedømte filmen som positiv. Blyantens placering havde altså en effekt på forsøgspersonernes stemning. Grunden til forskellen var, at når de sad med blyanten på tværs mellem de forreste tænder aktiverede de deres smilemuskler og det påvirkede deres sind til at føle glæde.

Sang gør mig glad
Mens jeg var skuespiller på Det Kongelige Teater fik jeg stemme- og sangundervisning af docent Keld Thaarup. Han havde et middel til at få en god klang på stemmen og samtidig en god stemmefunktion. Det bestod i at synge med en tændstik mellem tænderne. Det virkede og stemmen fik et større tonalt spænd med en meget god klang. Min opgave var så at fjerne midlet(tændstikken) og forsøge at genfinde og gendanne det rum, som opstod i min mund og i mit svælg, når jeg bed i tændstikken. Det kunne jeg gøre ved at forstille mig at lyden skulle have et rum inde i min mund og ikke blive presset ud af min mund. Lidt som at forestille sig en katedral inde i sin mund, hvor lyden skulle klinge. Det lykkedes at gendanne det og min stemme foldede sig virkelig ud. Når jeg gik hjem fra disse timer var jeg altid glad.

Klang og glæde hænger sammen
Nu kan den nye forskning med Amy Cuddys forsøg kombinere den gode stemmeklang fra sangundervisningen og den følelse af glæde, som jeg oplevede.
Smilet giver god stemmeklang og man bliver glad af det.
Man kan sige at man får et smil i stemmen og et smil smitter.

Hvis du har lyst til at prøve, skal du tage en blyant og sætte den på tværs mellem tænderne og tale. Det er muligt, hvis du finder det rigtige rum i din mund, at tale meget tydeligt med blyanten i munden. Hvis du ikke kan er rummet i din mund ikke stort nok. Men prøv en gang og hør hvad der sker.
Du kan også tilmelde dig mine åbne kurser, hvor vi træner det gode klangrum.
Du tilmelde dig her:
D. 9. marts Tilmeld

D. 16. juni Tilmed
Hvis du har lyst til at høre mere om Amy Cuddys forsøg kan du se hendes TED talk her:
https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are?language=da

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *