Vil du råbes ad eller tales til?

Forleden blev jeg ringet op af en telefonsælger. I sin iver efter at få mig med på vognen, gav han alt hvad han havde i sig. Det eneste jeg tænkte på var – Kom ud af min øregang!

Ham der ringede var en ung frisk fyr og de første ord han sagde var så højt sagt, at jeg intuitivt fjernede telefonen fra øret. Han talte meget energisk i sin iver efter at sælge mig hans produkt. Jeg var ikke interesseret og takkede nej. Men det fik ham til at skrue op for intensiteten og iveren, dog med den konsekvens, at hans stemme blev mere og mere presset. Det lød mere og mere som en aggressiv stemme der næsten, dog forhåbentlig ubevidst skal det siges til hans forsvar, havde en truende tone. Jeg følte at han råbte ad mig i stedet for at tale til mig.
Mit forsøg på at affeje ham, blev overhørt og han insisterede på at høre, hvorfor jeg ikke ville fortælle ham om mine overvejelser ang. hans tilbud. Min nysgerrighed på at lytte til ham som en interessant case var blevet vagt og jeg hang på og blev ved med at høre på ham.
Det var var et interessant eksempel på, hvordan en stemmes kvalitet, når den bliver presset i en overivrig tone, kommer til at skubbe folk væk. Han beordrede mig næsten til at høre på ham og til at svare på hans spørgsmål. Ud over min faglige nysgerrighed, havde jeg ikke lyst til at tale med en den råbte ad mig. Jeg vil gerne respekteres og tales til i en ordentlig tone.
Mit råd til sælgeren (hvis han ville lytte til mig): Den overivrige stemme, hvor du virkelig lægger meget hårdt pres på de vigtige ord, kommer til at presse stemmen, så den lyder lukket og råbeagtig med en kold og hård tone til følge. Det får mig kun til at trække mig væk og føle antiparti for dig. Tal pænt til mig på en inviterende og imødekommende måde i stedet. Giv mig plads til at tænke over det du siger og jeg vil lytte til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *