Blog

Velkommen til min blog.

Kopi eller unikum?

“Jeg vil ikke lyde som andre.”

Replikken faldt med en fast stemmeføring og et blik, der ikke var til at tage fejl af.

Jeg stod og skulle begynde undervisningen af en højt placeret offentlig person og vedkommende proklamerede højt og tydeligt: ”Man kan jo høre på andre, at de er trænede i at nu skal de gøre dette greb og nu et andet. Det vil jeg i hvert fald ikke!!!!!!!”

Godt!

Jeg havde i min planlægning virkelig lagt vægt på at have en ny og anderledes tilgang, så vi undgik at gøre det som ”alle de andre” gør. For hvis man ikke vil lyde som de andre, skal der jo andre midler til.

Vi gik i gang med at arbejde, men jeg nåede ikke særlig langt.

”Hvorfor skal jeg det? Hvad skal det gøre godt for? Det kan jeg da ikke gøre.”

Rigtig mange nej’er og absolut ingen lyst til at prøve noget af, for at se om det overhovedet virkede.

Det lykkedes ikke at komme igennem nej og afvisning, så jeg måtte gå med uforrettet sag. Indrømmet, ikke et af mine bedste øjeblikke.

Men hold da op hvor var det godt at jeg oplevede det. For jeg gik derfra med rigtig mange spørgsmål i mit hoved. Hvad var det i min måde at kommunikere på som var årsagen til at det gik skævt?

Måske fangede jeg bare vedkommende på en dårlig dag? Måske havde jeg selv en dårlig dag?

Nej det går ikke at bruge det som undskyldning. Hver dag er en dag, hvor jeg skal søge at yde mit bedste og møde mine kunder der, hvor de er. Lige meget hvordan deres dag er. Jeg skal skabe mening for dem. Det formåede jeg ikke den dag.

Den oplevelse vendte virkelig op og ned på det hele, hvor pinefuldt det end var.

Jeg har nu set på min måde at forklare effekten af mundtlig kommunikation og hvordan man kan træne det.

Og nu kan jeg forhåbentlig med overbevisning sige, at hvis du ikke vil lyde som de andre, så skal vi træne på en anden måde end alle de andre. Væk fra alle reglerne om, at sådan bør og skal du gøre det. Over til hvordan du skaber en ny standard, så vi ikke bare kopierer det de andre gør. Vi skal sætte standarden som de andre så kan kopiere, hvis de er dygtige nok.

Mit mål er netop at det er dig, der skal sætte standarden for, hvordan man præsenterer mundtligt, og at du ikke bliver en dårlig kopi. Det unikke kan man ikke diktere, det må opstå. For hvordan kan jeg vide, hvordan din unikke stemme lyder, hvis jeg træner dig efter et ideal, som jeg har besluttet mig for skal passe på dig og alle andre også?

Og derfor må vi gribe til en helt anden måde at træne. Og ikke forsøge at fikse alle symptomerne, men understøtte at du netop ér nærværende og klar.

Det skal være en måde, der underbygger de flygtige størrelser som autenticitet og nærvær. Vi skal glemme reglerne og gøre det der virker. Det gør vi ved at arbejde med et fysisk og mentalt nærvær, som understøtter dit nærvær i situationen og i relationen med andre mennesker. Og her kan det unikke nyskabende opstå.

Abstrakt? Måske ja. Det kræver at du går med på legen og mærker, hvad der opstår, i stedet for kun at tænke og gøre som man plejer. Vi må prøve os frem til, hvordan vi kan skabe unikke øjeblikke. Dem kan du ikke diktere, de skal inviteres frem.

Dertil har jeg udviklet mine undervisningsmidler.

Hvis du har lyst til at komme på et af mine kurser er der link her

Hvis du bor i Nordjylland så holder jeg kursus i Aalborg er der link her

 

Hvad har en tennisbold med mundtlig kommunikation at gøre?

Her er et billede af et af mine meget vigtige redskaber: en tennisbold. Min tennisbold er et kært og fast indlæg i min undervisning, fordi den meget hurtigt kan illustrere, at der er ikke nogen rigtig måde at gøre ting på. Kun en hensigtsmæssig måde. Målet er at gribe tennisbolden, hvordan du gør det er ikke så vigtig og mens du er i gang med at gribe bolden, tænker du ikke over, hvordan du gør det. Du koncentrerer dig bare om hensigten, nemlig at gribe bolden. Oversat til mundtlig kommunikation, så er målet at du griber dine ord og dit publikum. Hvordan du gør er underordnet. Ræk armene ud og hold fokus på dem, du skal gribe. Så når du næste gang ser en taler som du syntes er god, se ikke på hvad vedkommende gør, men hvad vedkommende har som hensigt og om vedkommende griber dig. Og hvis du skal formidle et budskab så tænk på at gribe hensigten med budskabet, så kommer du til at tale hensigtsmæssigt.

Fornuft og følelse – pas på med den patos!

Folketingsvalget nærmer sig, og valgkampen er godt i gang. Som altid oversvømmes danskerne af politiske budskaber i medierne. Men budskaberne har ændret form: Der bliver i stigende grad appelleret til vores følelser i stedet for fornuft. Fordi det virker at vise hjerteblod og personligt engagement. Men det kan nemt koste troværdighed, hvis følelserne ikke er troværdige og i balance med budskaberne.

Folkeforfører eller manipulator

Et af de bedste eksempler på en politiker, der med stor succes appellerede til folkets følelser, er den tidligere britiske premierminister Tony Blair. Han var en sand mester i at gribe øjeblikket og fange folkestemningen. Næsten alle briter husker fortsat, hvordan han med stor indlevelse bevægede nationen efter prinsesse Dianas tragiske død. Senere har han selv erkendt, at han var en slags manipulator. Og den følelsesladede argumentation blev på sin vis også hans skæbne. Langsomt mistede den patosfyldte form sin gennemslagskraft. For med gentagelsen ender modtagerne til sidst med ikke helt at tro på følelsernes ægthed. Konsekvensen vil ofte være faldende troværdighed og popularitet. I stedet for at fremstå som den autentiske, menneskelige leder med stor autoritet blev Blair pludselig reduceret til en falsk parodi på sig selv.

Følelse som strategi

Eksemplet illustrerer, at når budskaber formidles med følelse og patos, er der stor risiko for, at troværdigheden, sagligheden og indholdet kommer under pres. I den kommende valgkamp vil det med stor sandsynlighed kunne blive et problem for mange politikere herhjemme. Er den radikale leder Morten Østergaard eksempelvis i stand til på troværdig vis at kommunikere de følelser, som partiet nu angiveligt satser på? Kan den konservative leder Søren Pape med indlevende patos forsvare sit partis generationskontrakt, når han for nylig nedprioriterede klimaet af strategiske grunde? Tror vi på, at det er ægte hjerteblod, når det er en bevidst strategi at vise følelser?

Budskaber i balancer

Man kunne nævne mange flere eksempler på politikere og partier, der gør patos til en strategi, og det kan som nævnt også være meget effektivt. Det skal blot være autentisk og i balance med budskaberne. Hvis modtagerne hører en falske tone, vil de instinktivt afkode afsenderen som falsk og tage afstand til det budskab, der bliver formidlet. Vi er nemlig rigtig gode til afkode, når form og indhold ikke passer sammen. De er som forbundne kar, hvor afsenderens intention former måden, det bliver leveret på. Vi mennesker har i mange årtusinder øvet os i at aflæse andres følelsesmæssige tilstand, og stemmeføringen og kropssprog afslører os. Når der er overensstemmelse mellem budskab og stemning, lytter vi til indholdet. Men hvis der ikke er overensstemmelse, fokuserer vi på det nonverbale. Vi køber den simpelthen ikke.

Vi oplever ofte det samme i klassisk opstillede valgdebatter. Den første politiker fremfører sit argument, hvorefter den næste indleder sit svar med at gentage den førstes budskab – ikke neutralt, men i en forvrænget form. Hensigten er naturligvis at latterliggøre modstanderens argumenter, person og troværdighed. Men den strategi har utilsigtede konsekvenser: modtagerne kommer til at opfatte hele debatten negativt.

Demokratisk fornuft

Og det er i stigende grad et problem. For det er nemmest at tale til folks frygt og vrede, da det er nogle af de tydeligste følelser, vi kan sende. Derfor satser flere og flere politikere ikke overraskende på netop det. Men metoden fjerner vores fokus fra selve indholdet i debatten og de forskellige argumenter, som ideelt set udgør grundlaget for vores stemmeafgivelse ved et folketingsvalg. Tendensen til at tale til vores følelser og ikke vores intellekt forfladiger således den demokratiske debat.

Vi kan og skal ikke udelukke følelser i debatter. Men vi bør forlange, at fornuft styrer følelserne og skaber den rette balance i argumentationen. Så pas på med den tillærte patos. Hvis man virkelig mener, hvad man siger, kommer følelserne naturligt og troværdigt frem. Og demokratiet lever først og fremmest af fornuft. Lad nu også det skinne igennem i valgkampen.

Af Af Flemming Mieth, direktør i Rostra Kommunikation rostrapr.com/og Lisbeth Holdt Jørgensen

Føle sig hjemme i rampelyset

Adam Gottlop Gjestrup

I dag var jeg i Aalborg og undervise på Folkeuniversitet.

På hotellet hvor jeg boede, hænger denne kopi af dette maleri. Originalen hænger på min gamle arbejdsplads på Det Kongelige Teater i et lokale, hvor jeg har fået meget undervisning og selv har undervist. Billedet fik mig til at føle mig hjemme og tilpas. Det var den følelse jeg mødte op med på Universitet.

Den følelse blev hurtigt sat i perspektiv i den indledende præsentationsrunde, hvor jeg lyttede til deres motivationer for at komme på kurset.

Kursusholdet bestod kun af kvinder og alle ytrede ønske om at føle sig mere trygge, når de skulle præsentere foran andre mennesker. Der var en som var ved at besvime, når hun skulle holde oplæg. En sagde at hendes stemme snørede sig sammen. En var angst over at glemme det hun skulle sige. En ville ikke virke dum overfor andre, hvis det ikke var godt. Alle deres motiver til at komme på kurset var i samme kaliber.

Det handlede om, hvor ukomfortable de følte sig, ved at stå foran andre og tale.

Min erfaring siger mig at det ikke hjælper at give råd, som kursisten ikke kan føle effekten af eller se meningen med. For der er mange, der giver råd ved at sige: ”jeg kan slet ikke se du er nervøs, så det gik da fint”. Hvis personen selv føler at vedkommende er ved at dø, kommer vi ikke langt med den slags kommentarer. Det er talerens egen oplevelse vi må tage udgangspunkt i. Vi må få personen til at føle sig hjemme.

For mig er det vigtigt at tage fat om grunden eller årsagen til, at vi ikke tør stå foran et publikum. Derfor arbejdede vi hele dagen med forskellige veje til at føle sig tilpas. At føle sig hjemme der i rampelyset. Fuldstændigt som billedet på hotellet havde fået mig til at føle mig hjemme. Det gav mig minder om en rar tid, hvor jeg var tryg.

 

 

En ny omgang Øhhh

Øhhh 2

I mit sidste indlæg om Øh, lovede jeg at der kom mere.

Det kommer hermed.

Sidst beskrev jeg det, jeg kalder tænke-øh, hvor man tænker fremad på det jeg skal sige om lidt, i stedet for at fokusere på det jeg siger lige nu. Her kommer tænke-øh ind fordi hjernen ikke kan klare to samtaler samtidig.

Det bringer mig frem til det øh jeg siger, når jeg aktivt skal vælge det næste jeg gerne vil sige.

Jeg kalder det vælge-øh.

Hvis jeg har et budskab, så vil jeg gerne have du forstår mig og ved hvad jeg mener. Det betyder, at jeg hele tiden tilpasser min måde at tale på i forhold til dig som lytter. Jeg gør det ved at se på dig, om du forstår mig. Hvis du ikke gør, må jeg jo rette til, så jeg igen kan registrere, at du er med.

I den proces skal jeg vælge det, der giver mest mening lige nu og her. Når jeg vælger mellem flere muligheder, kan der komme et øh ind. Det kommer frem, når jeg foretager et valg velvidende, at du venter på resultatet af mit valg. Jeg har altså stadig en kontakt til dig, fordi mit valg handler om at få dig til at forstå mig. Det gør at mit øh på en måde er aktivt, fordi det drejer sig om vores samtale. Det er ikke som tænke-øh, der kun handler om mig og min monolog om, hvad jeg har lovet mig selv at sige, inden jeg tog hjemmefra.

Funktionen af de to øh’er er forskellig. Tænke-øh handler mest om mig selv og betyder, at jeg mister nærvær i situationen. Hvor vælge-øh handler om os og at få det bedste ud af vores samtale. Det er relationen til dig min samtalepartner, der gør forskellen. Derfor er vælge-øh noget, der optræder helt naturligt og har en funktion i samtalen ved at signalere ”jeg vælger”.

Hvis du kunne tænke dig at vide mere, holder jeg kursus d. 17. maj i København sammen med Ole S. Rasmussen.

Se mere her http://voiceinc.dk/events/tag-lederskab-og-giv-mening/

 

 

 

 

 

 

Øhhhhhhhh

Øhhhhh er et af de mest brugte ord.

Nu øhh vil jeg gerne øøøøh skrive øøhh lidt om øøøh flydende tale øhhh, hvor jeg øhh vil komme med nogle øhhhh vigtige kommentarer om øøøøhh ’øh’

Det er næsten umuligt at få mening i det, når man læser det. Men sådan lyder det mange gange, når der skal leveres et budskab mundtligt.

Når man først får hæftet sig ved øh’et hører man ikke andet. Alle budskaber ryger ud med øhhh.

Men hvorfor kan det så være, at alle disser øh’er kommer flyvende ind fra højre og klipper i den flydende talestrøm?

Min erfaring er, at der er flere årsager til at øh træder ind i manegen.

Den mest almindelige kalder jeg tænke-øh.

Det kommer, når jeg er mere fokuseret på, hvad jeg skal sige om lidt, i stedet for at koncentrere mig om det jeg siger lige nu.

Når jeg har forberedt mig og besluttet med mig for, hvad jeg skal sige, så ligger talen klar inde i mit hoved. Når talen så skal leveres, er mit fokus på at huske, hvad jeg har lovet mig selv at sige. Jeg taler altså samtidig med, at jeg tænker frem i talestrømmen. Jeg bruger hjernevindinger både på at tale og at tænke på det næste, jeg skal sige. Jeg har to sætninger kørende i hovedet.

Du kan jo prøve at tænke på en ting og tale om noget andet. Der går ikke lang tid, så krøller hjernen og øh dukker frem.

Det nytter ikke at sige til mig selv, at jeg ikke må sige øh. Det løser ikke årsagen til, at jeg kommer til at sige det.

Hvis jeg skal undgå at tænke-øh vinder over min talestrøm, må jeg koncentrere mig om det, jeg siger lige nu og derefter vælge det næste, som jeg vil sige. Ikke tænke frem. Med andre ord være i nuet og ikke være bange for pausen.

Fortsættelse følger…….for der er meget at sige om ’øh’.

 

 

Er du i gavehumør?

I denne gavetid kom jeg til at tænke på et billede en kursist kom med.

Vi havde arbejdet med at føle sig tryg når man skal holde et oplæg. Vedkommende sagde så, at vi jo ikke er til eksamen, men vi deler viden ud.

At vores budskaber er ligesom gaver vi deler ud.

Find fem fejl

Når vi skal holde et oplæg tænker vi ofte på, at nu skal vi være dygtige. Tilhørerne ses som dommere der fælder en dom over os, om vi gør det godt eller ikke. Når vi tænker på at gøre os dygtige overfor andre mister vi lidt meningen med at være der. Vi har fokus på ikke at begå fejl i stedet for at skabe mening og værdi med vores budskab. Når vi føler, at folk er dommere over os, flyttes fokus væk fra budskabet og over på os som talere. Vi bliver meget bevidst om, hvad vi gør og hvordan vi gør det. Vi laver find fem fejl med os selv og på os selv. Vi kommer væk fra den oprindelige mening med vores oplæg – at dele viden ud.

Lad os forestille os

Hvis vi prøver at bruge billedet med at dele gaver ud, hvad sker der så, når du giver en gave til en god ven?

Vi har tænkt os godt om da vi valgte, hvad gaven skulle være og vi har gennemtænkt, hvad personen havde brug for. Vi har forestillet os vennens reaktion og tænkt os til, hvad gaven skulle bruges til. Når vi så overrækker gaven, er vores fokus på gaven og vennens reaktion på gaven og den efterfølgende brug af den. Hvor mange af os tænker på om vi er dygtige til at give en gave, om vi nu gør det rigtigt eller hvordan vi selv er i selve overrækkelsen. Vi giver gaven, gaven er i fokus og vi afventer en reaktion fra vennen, som får gaven.

Del gaver ud

Vi kan godt bruge dette billede indenfor mundtlig kommunikation.

Dit budskab er gaven. Du har tænkt længe over hvad tilhørerne har brug for og hvad de skal bruge budskabet til efterfølgende. Når du overleverer budskabet er budskabet i fokus, ikke dig. Du afventer reaktionen på budskabet hos dine tilhørere og ser hvad de eventuelt bruger budskabet til.

Lad os bruge min kursists råd. Stol på din forestillingsevne og tænk at du deler gaver ud til venner i trygge rammer og vær klar over, hvad du ønsker modtagerne skal bruge budskabet til. På den måde bliver det du siger en gave. Det er basis for god kommunikation.

Jeg håber at du kan bruge billedet af at du deler gaver ud, når du dele dine budskaber.

Del din viden, som du ville dele gaver ud.

Mestring er det intet, som dog er alt

20171002_183749

Tak til Anne Marie Helger, Jakob Svagin og Lars Andersen for at komme til min salon og give deres bud på, hvad det vil sige at mestre.

Vi fik lov til at komme med ind i de mestrende troldmænds værksted og mærke personerne bag. Ingen af dem ville dog indrømme, at de mestrer noget. Det gennemgående tema blev, at de hele tiden stiller spørgsmål til deres egen kunnen. Mestringen er en evig søgen.

Anne Marie Helger kalder sig autointakt og er ikke selv klar over, hvad det er hun gør. Men hun ved, at hun har bevaret sin egenart. Hun bliver ved med hele tiden at engagere sig i samfundet, fordi der er en drivkraft i hende, der byder hende at gøre det. Aldrig en kopi altid en original i den bedste forstand.

Jakob Svagin forklarede, at fysikken er så svær at forstå og at der opstår en kæmpe frustration i forsøget på at begribe den. Sideløbende er der samtidig en evig stræben mod netop at prøve at forstå. Det overkommer frustrationen. Fysikken hylder også, når der sker fejl, fordi fejlen er med til at stille nye spørgsmål, som kalder på et svar med ny frustration, som følgesvend.

Lars Andersen har en utrolig umættelig nysgerrighed for at kende kunstens baggrund og se sammenhænge på tværs af kunstarterne. Herfra skaber han kostumerne til kunstnerne. Udgangspunktet er hvad kunstneren skal bruge det til, hvilke bevægelser, hvilke stemninger. Altid skabe med mening sammen med kunstneren. Ikke kun med skønhed for øje men med funktionen for øje.

Der viste sig et billede af, at mestring ikke er et fastlåst målbart resultat af processen. Vejen til mestringen åbner altid for nye vinkler og dermed en ny søgen.

 

 

Råbe eller tale?

Følgende frase overhørte jeg i Hofteatret:

“Jeg har hørt at man godt kan råbe dette rum op uden mikrofon.”

Jeg sad blandt publikum i hofteatret til et arrangement, efter at AV- anlægget var gået i stykker. Man kunne ikke få det til at virke, så enten måtte de aflyse arrangementet eller forsøge at redde det ved at tale rummet op uden mikrofon. Men der har altså været spillet teater i rum i mange år også før strøm og AV- anlæg kom til.

I gamle dage

Hofteatret er bygget i 1735. Skuespillerne har vel ikke råbt igennem tiderne. De talte så rummet blev fyldt med en behagelig stemme. I Hamlets tale til skuespillerne siger han netop “råb ikke som en markskriger”.
Så hvad fik denne person til at sige, at man godt kan ‘råbe’ dette rum op i stedet for at sige ’tale’?
Hvorfor kunne skuespillerne for 200 år siden fylde rummet uden at råbe. Hvad er der sket siden vi bliver nødt til at se det som, at vi skal råbe? Eller hvorfor tror vi på, at vi ikke kan tale et rum op uden mikrofon?
Vi har glemt vi kan
Mit bud på disse spørgsmål er, at vi simpelthen har glemt, hvad den menneskelige stemme egentlig er i stand til. Fordi vi ikke har nogen til at spejle os i mere. Vi tænker, at vi nok ikke kan, for alle vi ser omkring os bruger mikrofon. Derved er det nærliggende at tænke vi ikke kan og at man nok skal råbe et rum op. Det er en fornemmelse, der er gået tabt. Vi har glemt hvordan det er, når en person fylder rummet og en person skaber det nærvær, der skal til for at ‘tale’ rummet op. Dybest set er der vel ingen, som har lyst til at blive råbt ad. Vi vil gerne tales til eller allerhelst tales med. Vi vil også gerne mærke dig som taler, som en person i en direkte henvendelse til mig som publikum uden en elektronisk mellemmand i kraft af en mikrofon og en højtaler.

Sport og tale

For at ’tale rummet’ skal vi faktisk bruge vores krop. Vi skal have et fysisk nærvær, sådan at vi kan tale og ikke råbe. Det lyder allerede meget svært, men at tale et rum op er en fysisk disciplin som en sportsgren.
For at bruge et billede vi bedre kan forbinde os med, anvender jeg ofte sammenligningen mellem sport og mundtlig formidling.
I sport har vi stadig en fornemmelse af, hvad der fysisk skal til for at yde store præstationer. Til OL feks kan vi se, at sportsudøverne virkelig har trænet deres kroppe. At de virkelig er oppe i et højt gear fysisk og mentalt, hvor de er i stand til at udøve fantastiske ting med deres krop. Ting som vi almindelige mennesker ikke ser os i stand til at udføre.
Hvis vi tager en højdespringer, så har vedkommende trænet hver eneste muskelfiber i sin krop og har sammen med det også trænet det mentale fokus. Vi ser en person springe og vi ser det er muligt. Vi ser de gør det og vi bliver inspirerede til selv at dyrke sport og træne.
Når vi træner sport så prøver, fejler, reflekter og øver vi os. Det samme skal vi gøre, når vi skal tale i store rum.

Frygt eller mestring

Tænk den følelse det giver, når man har øvet sig og det lykkes, i sport som i tale. Min pointe med dette lille indlæg er, vi må finde ud at tage den fysiske konsekvens, finde det nærvær i os selv, når vi stiller os op foran andre mennesker og taler. For vi kan godt. Skuespillerne råbte ikke. De talte.
Du kan mere end du tror og nogle gange er det mere enkelt at mestre end at lade frygten råde. Derfor er mit bud her; tænk at du kan, inden du lader tvivlen på din kunnen vinde over dig. Bliv den andre kan spejle sig i og blive inspireret af.
Her på min blog har jeg tidligere skrevet nogle forslag til, hvordan man kan begynde at øve sig.
Jeg tror på dig og jeg ved du kan.
Hvis det ikke er nok, holder jeg kursus d. 4. maj kl 9-16, hvor alle er velkomne.

Tilmelding her

En kongelig lektion

Mens jeg var talelærer på Det Kongelige Teater oplevede jeg under en af prøverne Jørgen Reenberg arbejde sammen med en yngre skuespiller på en scene. Den unge skuespiller skulle sige “jeg kommer igen i morgen” og gå ud ad døren. Mens de prøvede kunne man se, at Jørgen Reenberg nogle gange agerede autentisk og levende på en helt unik måde i modsætning til andre gange, hvor det var kalkulerende og uden samspil med den unge skuespiller. Pludselig stoppede Jørgen Reenberg prøven og sagde med en meget fast stemmen: “Nogle gange er du så god og nogle gange er du så dårlig og nu skal jeg fortælle dig, hvorfor du er god; når du går ud ad døren og siger “jeg kommer igen i morgen” så tænker du hele vejen på vej ud af døren “og hvad siger du til det? ”, når du er dårlig, så går du bare ud ad døren, ligeglad med min reaktion”.

Det var altså ikke selve ordene der blev sagt, som havde en effekt på om Jørgen Reenberg handlede autentisk eller ej. Det var den underliggende hensigt før ordene, i ordene og efter ordene. At ordene skulle have en effekt på den anden person.

Det fik mig til at tænke over, hvordan jeg kunne bruge dette i min undervisning. Hvordan kunne jeg omsætte denne oplevelse til en øvelse, som kunne illustrere, hvordan hensigten bag ordene kan være det bærende element gennem en formidling?

Jeg fandt frem til at hvis jeg bare holder fat i at mærke effekten af mine ord og tænker “og hvad siger du til det?”, så bliver mit kropssprog levende og min stemme fuld af kraft. Meget enkelt og meget effektfuldt.

Hvis du har lyst til at få en kongelig lektion i effektfuld kommunikation, holder jeg kursus d. 16. juni kl. 9-16 i Strandgade 36 A stuen.

Tilmed dig her Tilmelding