Podcast med…

Dette er en podcast udgivet af erhvervsfilosof Kasper Warming og mig.

Serien er en række samtaler, hvor vi kløver et væsentligt ord hver gang. Ordene indeholder ofte en dybde, som vi ikke tager med i vores daglige brug, men som ubemærket påvirker vores måde at leve vores liv på.

Derfor sætter vi os for at undre os grundlæggende over ordene, og tænke dem tilbage i vores nutidige kontekst, i håbet om at det kan bringe nogle væsentlige perspektiver frem.

Lisbeth Holdt Jørgensen

Kasper Warming

15. OKTOBER 2018

Afkald

Er det en gave at give afkald?

Ordkløveriet er gået i den lidt tunge afdeling, ved at vi denne gang undrer os over ordet “Afkald”

Men det løfter sig gennem podcasten, hvor vi kommer til at tale om friheden ved at give afkald og at vi måske giver afkald som en en gave. Afkaldet kan måske også gøre os til en del af noget større.

Giv afkald på at nå alt det, du havde sat dig for og nyd et lille øjebliks refleksion med os i ørerne.

28. JUNI 2018

Dilemmaer

Dilemmaer kræver valg, der bliver foretaget på baggrund af refleksion. Men det valg du foretager dig har ikke én løsning. Hvis vi ser det som problemer, så er der én løsning.

Måske ville vi få en større ro ved at tænke de udfordringer vi får, som dilemmaer i stedet for problemer. Vi foretager et valg mellem mange mulige, hvorimod problemet kun har én mulighed.

11. JUNI 2018

Ondskab

Der er ingen der har sagt, at det skal være let at lave ordkløveriet. Et af de ord vi er blevet bedt om at undre os over er ‘ondskab’. Egentlig ville det være nemmest at undgå at tale om dette ord og dette begreb, men det vil vi ikke. Vi må sætte samtalen om de svære ting forrest, for det er først, hvis det bliver tiet væk, at vi glemmer, at vi alle er i stand til at gøre noget ondt.

27. MAJ 2018

At undre sig

Kasper og jeg kan jo ikke sidde at undre os over alt muligt, uden først at undre os over det “at undre sig”

30. MARTS 2018

Ekkoer

Ekkoer er Ordkløveriets første podcast, som handler om betydningen af at lytte til sig selv. For ved jeg egentlig, hvad jeg mener, før jeg hører, hvad jeg selv siger?

Ordkløveriet er en række samtaler, hvor jeg, stemmecoach Lisbeth Holdt Jørgensen og erhvervsfilosof Kasper Warming undrer os sammen over et begreb eller noget andet der optager os, og som vi gerne vil vide mere om.

Vi har langt fra alle svarene på det vi kaster os ud i, men det er heller ikke det væsentlige. Det væsentlige for os er selve det at have lov til at undre sig – i en verden fuld af svar.

5. NOVEMBER 2018

Nærvær

At være eller ikke at være nærværende? Det er sagen.

Ordet nærvær bliver smidt rundt i mange sammenhænge. Det kan komme til at stå som et krav til os, noget insisterende – du skal være nærværende. Men er det modsatte så fraværende eller ikke værende?

Nedenunder ligger der måske det at være nær. Når vi er nærværende deles vi om ansvaret ved at det bygger på en relation. Vi undskylder at vi nok kommer til at foretage et karaktermord på monologen i denne podcast.

1. OKTOBER 2018

Hvornår bliver noget juridisk?

Da Ordkløveriet gik i luften spurgte vi i vores netværk, hvad de gerne ville have der skulle undres over.

Betina Noe Lodahl skrev til os, at hun i lang tid havde undret sig over, hvornår noget bliver juridisk?

Det blev hun nødt til at komme ind i studiet og undre sig over sammen med Ordkløveriet.

Betina er tidligere advokat, uddannet mediator og arbejder nu hos Navigators, hvor hun hjælper med aftalestyring, der bygger på tillid i stedet for kontrol og jura.

17. SEPTEMBER 2018

Fortolkninger

Kan vi undgå at fortolke? Skal vi undgå at fortolke? Eller er fortolkninger er noget vi laver hele tiden? Hvordan er det muligt at være objektiv, hvis vi hele tiden fortolker? Er objektivitet egentlig blot den ramme som vi tolker indenfor? Er vi i vores tilstræbelse på objektivitet i virkeligheden ved at tale det fortolkende subjekt (os mennesker) ud af ligningen? Og hvis det er tilfældet, hvad så?

20. AUGUST 2018

Tilbage fra ferie

Har du haft en god ferie? Hvordan er det at komme tilbage på arbejde?

Vores første podcast efter ferien handler netop om at komme i gang efter ferien.

Ferien som er det dejlige afbræk fra hverdagen, men som måske gør det hårdt at genfinde motivationen og lysten til at vende tilbage til trummerummen. Skal vi sige som Dan Turell “jeg holder af hverdagen” eller skal vi nyde ferien og leve med dilemmaet med at komme i gang igen?

23. JULI 2018

Metode eller ej

Hvad betyder det at arbejde efter en metode?

Er metoden noget der lukker sig om sig selv, noget du skal følge slavisk? Eller giver det dig en sikkerhed, som et kort giver dig sikkerhed til at bevæge dig i et landskab?

Er det noget godt eller skidt?

Denne gang taler vi om, hvordan vi oplever det, når der findes en metode.

6. JULI 2018

Gentagelser

Skal vi se på gentagelser som noget kedeligt og noget der skal undgås og overstås?

Eller er gentagelser noget vi skal omfavne, som en givende del af livet? Måske selve livet?

Og er gentagelser bare ensformighed eller ligger der en stor variation i gentagelsen, for kan man overhovedet gentage noget præcist?

Det er nogle af overvejelserne i dette afsnit.

14. MAJ 2018

Mådehold

Vi spurgte på LinkedIn, hvad vi skulle undre os over. Et af de første ord, der tikkede ind var – mådehold.  ‘Mådehold’ er vel et lidt gammeldags ord, men har måske alligevel har sin relevans i dag.