Der er ingen regler, kun det der virker

By marts 24, 2020Blog

Du må IKKE krydse armene foran. Det signalerer at du er lukket.

Hvis du gerne vil have en “naturlig” autoritet, skal du bare lægge stemmen ned i et dybere leje.

Der er rigtig mange af disse råd tilgængeligt.

Tesen er at vores kropssprog er en kode, du skal kunne tolke og bruge som et bevidst redskab. Du skal kunne orkestrere din krop til sende de ”rigtige” signaler. At vores kropssprog betyder en hel masse og at vi kommunikerer rigtig meget gennem vores nonverbale signaler, er jeg ikke uenig i.

Men der hvor jeg er skeptisk er, at det næsten er blevet til et spørgsmål, om du er en del af den klub, som kender til alle de hemmelige regler om, hvad du må og ikke må. Ellers er du dømt ude i uvidenhedskulden?

For mig skaber dette fokus på regler i nonverbal kommunikation en fastlåshed. Det låser fordi mine tanker kredser om alle de regler jeg skal huske og alle de unoder som jeg skal undgå. Det fjerner fokus fra det væsentlige, nemlig hvad vil jeg med mit budskab og hvilken reaktion jeg modtager fra dem jeg taler med.

Hvis jeg ikke føler mig tryg i en situation og har lyst til at beskytte mig, kan disse regler tvinge mig til at holde mig åben, selvom jeg ikke har lyst. Det betyder, at mit udtryk ikke er autentisk men falskt. For hvis jeg ikke har lyst til at åbne mig, men forsøger at kontrollere mit kropssprog til at virke åben, begår jeg et lille overgreb på mig selv. Der er ikke overensstemmelse mellem mine tanker og følelser og det signal jeg sender udadtil. På den anden side kan det også være meget enkelt; at jeg ikke lige ved hvad jeg skal gøre af mine arme og derfor folder dem foran mig.

Jeg mener, at vi i princippet må gøre alt, hvad vi vil. Jeg syntes den eneste begrænsning er, at du skal have en grund til at gøre, det du gør. Der skal være en hensigt med alt, hvad du gør. Hensigten skal bære dit udtryk i hele din krop og alle dine tanker.

Man skal ikke se en regelbunden skabelon nedenunder din fremtræden. Man skal se og mærke dig kommunikere, som det unikke menneske du er. Formen kommer til udtryk gennem dit temperament, din personlighed og din hensigt.

Tænk på den højdespringer der første gang fandt på at springe højdespring med ryggen til overliggeren. Han brød alle regler om, hvad man plejede at gøre og han skabte en ny stil. Måske er det ikke dig, der finder på et nyt spring inden for mundtlig kommunikation. Men du skal ikke gøre dig selv dårlig, fordi der er nogle der har sagt, at sådan her er reglerne og dem skal du overholde.

Du skal ikke passe til reglerne, men regler skal passe til dig. Spræng rammerne og sæt en ny standard.

Leave a Reply