Tændstiksmagi

By marts 27, 2020Blog

Den bedste artikulationstræning jeg har fået, foregik med en tændstik mellem tænderne.

Jeg havde forestillet mig at jeg skulle åbne munden og bevæge min kæbe op og i, bevæge læberne, så jeg kunne forme de enkelte lyde. Jeg havde jo hele mit liv hørt, ”Du skal åbne munden, når du taler, så bliver det tydeligt”.

Hvorfor stod jeg så dér hos talelæreren på Det Kongelige Teater med en pind i munden?

Det virkede helt gak at træne tydelig artikulation på den måde.

Men jeg skal lige love for, at jeg blev overrasket over den lyd, der kom ud af min mund. Det var klar tale med en god stemme nedenunder. Tydeligt og klangfuldt på samme tid.

Jeg mærkede, at jeg, uden at tænke over det, kompenserede bagerst i min mund med at skabe et større rum. Jeg måtte så at sige bruge tomrummet mellem ørene som klangrum.

Men det ser lidt dumt ud hele tiden at skulle tale med en tændstik i munden. Derfor var næste trin at få overført effekten og at tale uden tændstik. Det som han bad mig om var at genetablere rummet inde i min mund, bare uden tændstikken mellem tænderne. Billedet som Keld Thaarup brugte var, at jeg skulle forestille mig, at lyden gik ud af nakken. Og det virkede. Der var den gode artikulation og stemmeklang igen. Der var ingen fokus på de enkelte lyde, men en generel indstilling mellem ørerne bagerst i min mund, som var nem at holde fast i.

Hvis du har brug at tale tydeligere, så prøv at tage en spisepind og bid i den på tværs i munden. Det skal være lige bag ved fortænderne. Din overlæbe må gerne bevæge sig. Prøv at sige noget. Hvis du ikke syntes det er muligt, så forestil dig, at lyden ikke skal ud af din mund, men ud af nakken eller ørerne. Du kan også forestille dig, at du prøver at lave et indre smil mens du taler. Bagefter prøver du at tage pinden ud og ser om du kan holde fast i rummet inde i munden.

Vi er alle forskellige, så der er ingen garanti for at det virker. Og hvis det ikke virker, så håber jeg du har det sjovt mens du prøver.

Hvis du er til ekstremsport indenfor denne måde at artikulere, kan du nyde Darci Lynne

 

One Comment

Leave a Reply