Vil du gerne virke glad eller være glad?

By april 20, 2020Blog

Når jeg stiller det spørgsmål, synes det ikke svært, hvilket svar der føles rigtigt. Jeg vil i hvert fald helst være glad.
Men hvad sker der, hvis vi flytter spørgsmålet over til mundtlig kommunikation?
Vil jer gerne virke overbevisende eller vil jeg være overbevisende?

Forskellen på at virke og være

Hvad jeg skal gøre for at virke overbevisende mundtlig kommunikation?
Hvis jeg vil virke overbevisende, kan jeg forsøge mig med at have styr på alle detaljerne. Have styr på alle de ydre ting, som andre aflæser og tolker, for at betragte mig som overbevisende. Dem kan jeg tage på mig, for så jeg virke overbevisende. Jeg kan håbe, at når jeg har styr på alle de ydre signaler, så er den hjemme og at jeg så også vil være overbevisende, fremtræde selvsikker og præstere godt.
Hvem vil ikke det. Have styr på det hele og vide at det kører for mig.
Men så kommer den irriterende anden vinkel – kan jeg virke overbevisende uden at være det?
Hvis jeg gør alt muligt udadtil for at virke overbevisende, gør alle de ting som psykologer, sociologer, retorikere osv. mener, der skal til for at få budskabet igennem på den mest effektive måde, hvad så med min egen fornemmelse af mig selv? Min egen vilje bag budskabet? For hvor er min følelse af min egen drivkraft i jagten på alle de rigtige ydre signaler, som jeg skal have styr på?
Her mener jeg, at vi kan risikere at miste os selv i ambitionen om at virke overbevisende og rigtige. At vi i jagten på at virke rigtige set ud fra ydre parametre, kan glemme at være tilstede i situationen med publikum og med os selv.

At miste sig selv

Jeg har mærket den grusomme konsekvens af at miste sig selv. Jeg oplevede i flere år at stå på scenen som skuespiller og ikke være tilstede, fordi jeg forsøgte at være dygtig og gøre alt det rigtige. Jeg jagtede alle de ydre detaljer, som jeg havde fået at vide virkede rigtige.
Men jeg genfandt nærværet på scenen den dag, jeg slap jagten på de ydre detaljer. Detaljerne opstod af sig selv, da jeg fandt den mentale og fysiske drivkraft i hensigten bag mit budskab og det fysiske nærvær i min krop.
Derfor tror jeg den magiske kraft bag ethvert budskab, altid er hensigten og nærværet, altså grunden til vi siger noget – vores hvorfor. Både den mentale hensigt, men også den kropslige hensigt.
Når jeg ved hvorfor, jeg gør noget, bestemmer det min adfærd og måden jeg handler på. Det gør de ydre ting ikke. Det er hensigten, der bestemmer min ydre adfærd. Jeg tror på at al overbevisende kommunikation begynder med at mærke mig selv og hvad jeg gerne vil opnå, og så kommunikere derfra. Dermed vil jeg være overbevisende indefra. Men jeg kan aldrig være sikker på, om jeg når ud til publikum. Jeg kan kun stille mig til rådighed og jeg må leve med usikkerheden.

Det er ude af min kontrol

”At virke” er for mig en slags kontrol. At forsøge at virke rigtig og signalere sikkerhed og derved have kontrol. Noget vi vel alle på en eller anden måde stræber efter. Men i mundtlig kommunikation kan jeg ikke være i kontrol, for der er så mange ukendte faktorer, som løbende påvirker situationen. Jeg kan ikke have kontrol over alle disse ukendte faktorer.
”At være” er på en måde at være ude af kontrol. Men jeg er i kontakt med både mig selv og publikum gennem min hensigt om, at nå dem med et betydningsfuldt budskab. Klar til at agere på alle de reaktioner, der kan komme fra publikum. Skabe en tryghed ved at mærke mig selv og min krop og være tilstede i nuet med min hensigt.
Det er altid den fornemmelse, der er inde i mig, der er det vigtigste. Det er den, der skal være drivkraften til at tage læring til mig og skabe en overbevisende kommunikation.

Find det i dig selv

Derfor mener jeg, at du selv skal kunne mærke om den er der eller ej. Svaret ligger ikke hos mig, der ser dig udefra. Du skal finde det inde i dig selv.
Hvordan vi øver og øvelsens effektivitet afhænger af følelsen inde i dig.
Forskellen på at virke eller være glad, er jo netop følelsen inde i dig.

Hvad er din mening og erfaringer?
Har du nogle personer, som du syntes er gode til at formidle mundtligt og hvad syntes du, de gør som er godt?

Leave a Reply