Hvor højt skal man egentlig tale?

Et af de spørgsmål jeg får af mine kunder, er på den ene side meget enkelt og på den anden side ikke helt så enkelt.

Hvor højt skal jeg egentlig tale?

Der er nok at tænke over, når jeg er på og skal formidle et budskab.
Et af de elementer som kan skabe uro eller usikkerhed, er om de nu kan høre og forstå mig. Det gælder både i et fysisk rum og når det foregår online. Hvis de ikke kan høre mig, kan de blive lange i blikket og jeg kan mærke, at jeg taber kontakten med dem. Nogle gange kan jeg komme ud for, at en blandt tilhørerne siger ”tal højere”.
Hvad gør jeg så?
Jo, jeg gør som de beder mig om – taler højere.
Men hvor højt er højt nok? Og hvordan holder jeg fast i en god stemmekvalitet, så jeg ikke råber ad mine tilhørere? Jeg ved med andre ord ikke helt selv, hvad der skal til for ramme niveauet. Jeg er altså på en umulig mission her. Mine tilhørere siger jo ikke løbende til mig, at nu kan de godt høre mig. Det gør de måske lige, når jeg spørger – ”kan I høre mig nu?”. Resten af tiden må jeg klare mig selv.
Hvad kan jeg gøre lige dér i situationen, for at få overskuddet og kontrollen tilbage?

Effekten af at spidse ører

Svaret er at du skal lytte.
Prøv en gang at sige noget højt i det rum du befinder dig i lige nu og prøv at lytte efter din egen stemmes klang i rummet. Du skal ikke lytte på selve ordenes indhold – bare klangen, efterklangen eller ekkoet af din stemme.
Hvis der ikke er så stort et ekko, der hvor du er, kan det være svært at fange dit ekko. Prøv så at finde en trappeopgang eller et badeværelse og lytte efter din stemmes klang dér.
Nu kan vi godt tænke, at det at lytte kun handler om nerver i vores ører og vores hørercenter i hjernen, men det har faktisk også en fysisk muskulær del.
Vi har jo udtrykket at spidse ører. Og nu er det ikke sådan, at vi reelt gør vores ører spidse, men der ligger faktisk en lille sandhed i det.
Hvis du prøver at forestille dig, at du står og lytter efter om din kæreste eller dit barn sover eller at du står i en mørk skov og pludselig har fornemmelsen af, at der ér noget, så spidser du ører. Det er reaktionen på ”hov, hørte jeg noget?”.

Hvad gør vi når vi lytter?

Prøv en gang virkelig at spidse ører. Kan du mærke at du løfter hovedet lidt?
Og hvis vi går lidt i detaljer, kan du så mærke, at der sker noget inde i munden og i halsen?
Vi åbner nemlig munden lidt, når vi spidser ører og vores hals er bred og står helt åben. Når vi virkelig spidser ører og lytter, så påvirker det hele resten af vores krop.
Det er så praktisk, at det danner basis for at din stemme kan arbejde godt og give en god og fyldig lyd.
Så i stedet for at tænke, at vi skal presse stemmen til at tale højt, skal vi tænke på aktivt at lytte. På den måde kommer alle disse muskulære bevægelser af sig selv og stemmen får en god klang og styrke.
Lytte efter dit ekko kan du gøre lige dér, hvor du er og i den situation du er.
Dette gælder både i fysiske eller online præsentationer eller møder.

Hvorfor du også skal lytte til rummet, når du er online kan du læse om i blogindlægget En mikrofon skal fodres
Og her er er kan du læse om en anden effekt af at lytte til sit ekko Stemmefitness

Leave a Reply